A banda de l’àmbit cognitiu, també parles d’efectes nocius en la salut emocional i en el desenvolupament físic dels infants. Quins són aquests efectes?
«Emocionalment, com que els estímuls que els arriben de les pantalles són tan atractius, després no tenen ganes de jugar; però és que és a través del joc simbòlic que elaboren les emocions, que aprenen a representar els rols de l’adult, que integren les normes socials, que representen el que els passa a l’escola... Per molt «nadius digitals» que siguin, els infants i els seus cervells necessiten els mateixos inputs presencials de tota la vida.
Un altre aspecte és la relació sostinguda que els infants estableixen amb la persona adulta, quan aquesta també està enganxada a una pantalla. Ho veiem al parc, al transport públi: els pares distrets amb les pantalles. Per tant, la qualitat de relació queda d’alguna manera fragmentada, i els infants necessiten aquesta atenció sostinguda justament per poder facilitar les connexions cerebrals.
També afecta en l’aprenentatge dels mecanismes d’autoregulació. Quan un infant té una rebequeria i el distreiem amb el mòbil, o quan els pares, per desconeixement, intenten evitar el conflicte tenint els fills permanentment distrets, això és una solució immediata, però no li estan donant recursos d’autoregulació.
Per molt «nadius digitals» que siguin, els infants i els seus cervells necessiten els mateixos inputs presencials de tota la vida
I pel que fa als efectes físics, podem parlar d’alteracions del son, maldecap, problemes visuals, problemes psicopatològics, problemes muscoloesquelètics, obesitat...Cal estar molt alerta amb el tema del son dels infants i vetllar perquè sigui de qualitat, preservant-los de les pantalles abans d’anar a dormir. Avui dia, ni els infants ni els adolescents dormen les hores necessàries i això té una afectació emocional, en l'aprenentatge i també en el sistema inmunitari.
La sobreexposició a les pantalles també està provocant un increment de problemes de llenguatge en forma de retards i alteracions; ja hi ha estudis que ens indiquen una afectació neurològica en aquestes àrees cerebrals».