L’excés de regals per Nadal sobreestimula als nens i pot reduir el seu nivell de tolerància a la frustració

Les festes nadalenques són una època de l’any molt especial per als nens per l’arribada del Pare Noel o Reis Mags, segons els costums de cada casa, però tant pediatres com psicòlegs coincideixen en la necessitat de ser moderats, ja que l’excés de regals pot acabar sobreestimulant als menors i reduir el seu nivell de tolerància a la frustració. Pot conduir fins i tot a una apatia total, provocant que els nens perdin la il·lusió a causa d’un excés d’estímuls positius. 5 motius a tenir en compte a l’hora d’escollir els regals de reis:

L’excés de joguines:

1. Produeix sobreestimulació.
2. Pèrdua d’il·lusió.
3. Baix nivell de tolerància a la frustració.
4. Limita la fantasia.
5. Pot desenvolupar valors consumistes i egoistes.

Quan tenen pocs regals els gaudeixen de forma plena però, quan hi ha molts, perden la capacitat de centrar-se en un únic regal i gaudir-ho plenament. L’emoció es dispersa, fins a desaparèixer, provocant reaccions de protesta o frustració tals com “això no ho volia”, “no m’han portat això altre” o “això si ho volia, però ja no”.

Per evitar aquestes situacions, els especialistes recomanen posar límits des del mateix moment d’elaborar la llista de desitjos. És necessari parlar-ho i intentar coordinar-ho, fins i tot amb la resta de la família i amics on el Pare Noel o els Reis també deixen regals.

De fet, els nens no es frustren per no poder rebre tot el que han demanat però, si se’ls concedeixen totes les seves exigències, se’ls pot convertir en adults contínuament insatisfets i per això és millor advertir-los prèviament que les seves peticions tindran límits.

Per a això hi ha algunes fórmules a les quals recórrer, com explicar als nens que cada Rei Mag porta un únic regal o que deixen un a cada casa (d’avis o tiets). És sorprenent com els nens poden raonar i adaptar-se sense problema a aquests ajustos.


LA IL·LUSIÓ DELS PARES, PITJOR QUE LA DEL NEN

Altre problema d’aquestes dates és el de gestionar les expectatives dels pares, en ocasions fins i tot majors que les dels nens, ja que poden arribar a generar en els més petits necessitats que fins llavors no tenien o ni s’havien plantejat.

L’esforç que suposa concedir-los tot el que demanen o sorprendre’ls amb alguna cosa que va més enllà, pot arribar a convertir-se en un mecanisme compensatori, perquè veure’ls gaudir, ens fa feliços. No obstant això, cal treure’s la idea errònia que en la quantitat o en la quantia econòmica està la felicitat dels nens.

La veritable clau està a ajudar al nen a decidir-se per alguna cosa concreta que li faci molta il·lusió i fomentar-la. En comptes d’ atabalar-nos en busca del regal ideal, cal aconseguir convertir el Nadal en un moment màgic que els nens esperin amb anhel, sabent incentivar l’entusiasme, no solament durant el mes de desembre, sinó durant la resta de l’any.

Laura Raich Expósito

Direcció Cercles

Psicòloga Infanto-juvenil