El TDAH no és un trastorn del comportament, sinó una maduració deficient del cervell.

És la conclusió de l’estudi més gran fet mai sobre el dèficit d’atenció i hiperactivitat, en el qual ha participat l’Hospital Vall d’Hebron i que ha publicat la revista “The Lancet”.

El cervell de les persones amb Trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat, el TDAH, és més petit i madura menys i més tard que el de les persones que no tenen aquesta patologia. Ho afirma l’estudi més gran que s’ha fet mai sobre el trastorn, amb més de 3.400 persones examinades.

Els resultats s’han extret després d’analitzar imatges del cervell obtingudes per ressonància magnètica de 1.713 pacients amb TDAH i 1.529 persones sense aquest trastorn, amb edats entre els 4 i els 63 anys .

A través de ressonància magnètica, s’han buscat diferències en set estructures del cervell profund: el nucli accumbens, el nucli caudat, el putamen, l’hipocamp, el globus pàl·lid, el tàlem i l’amígdala. Es van trobar no només en el nucli accumbens, el caudat i l’amígdala (que ja es coneixien) sinó també en l’hipocamp i el putamen.

Els investigadors van observar que la diferència en la mesura de determinades parts profundes del cervell tendeix a desaparèixer en els pacients adults, i per això consideren confirmat que el TDAH és un trastorn del cervell fruit d’un retard en la seva maduració.

Un dels coautors de l’estudi, el cap de Psiquiatria de l’Hospital Vall d’Hebron, Josep Antoni Ramos-Quiroga, n’explica les dues conclusions més rellevants:

“L’estudi posa de manifest clarament que el TDAH és un trastorn del cervell, amb estructures que no estan funcionant correctament i que són més petites. L’altre, aquest retard de la maduració, perquè les persones amb TDAH no assoleixen la conducta de control de la seva hiperactivitat, la inestabilitat emocional que tenen, precisament perquè aquestes estructures estan alterades.”

“Això ha de permetre que les persones que pateixen TDAH, les famílies que estan lluitant cada dia amb el TDAH, tinguin un clar reconeixement i que ningú posi més en qüestionament si això existeix o si és una invenció. El TDAH és un trastorn del cervell”.

Aquest estudi, en què han participat investigadors d’onze països, l’ha publicat la revista “The Lancet”, i representa un pas molt important en la investigació d’aquesta malaltia. El TDAH, és ara, la patologia mental més diagnosticada a Catalunya, que afecta el 5% de nens i adolescents.

L’estudi servirà per poder tractar millor les persones diagnosticades i, sobretot, per poder treure l’estigma que actualment arrosseguen, perquè sovint se les considera persones mal educades i se les responsabilitza personalment de la malaltia. I també, es clar, el diagnòstic es podrà precisar molt amb les ressonàncies magnètiques.

Des de Cercles, ens alegrem d’ aquesta notícia i dels resultats d’ aquest estudi. El diagnòstic i el tractament precoç de nens que presentin aquesta simptomatologia associada al TDAH (dèficit d’ atenció, impulsivitat i hiperactivitat), és la clau per evitar el fracàs escolar dels nens, futurs problemes emocionals i/o conductuals o conductes de risc a l’ adolescència.

Si penses que el teu fill o filla podria tenir dificultats en relació a aquests símptomes, no dubtis en contactar amb el nostre centre, que estem altament especialitzats en el diagnòstic d’ aquest Trastorn del Neurodesenvolupament.

Laura Raich Expósito

Direcció Cercles

Psicòloga Infanto-juvenil